Tapétafajták


Mindenhová a megfelelő megoldást


A tapéta felületi struktúrák, színek és alapanyagok széles választékát kínálja. 

Az európai tapétaszabvány (DIN EN 235) a “tekercsben kiszerelt falburkoló anyagokat” két alapvető kategóriára: a kész falburkoló anyagok, és a pótlólagosan bevonattal ellátandó falburkoló anyagok csoportjára bontja. A falburkoló anyagokat ezen besorolásnak megfelelő címkével kell ellátni a tapéta csomagolásának betétcímkéjén. A DIN EN235 szabvány a kész falburkoló anyagokat nyolc csoportba sorolja az anyaguk összetételének függvényében:
- Papír falburkoló anyagok
- Szintetikus falburkoló anyagok (papír alapon)
- Szintetikus falburkoló anyagok (nem papír alapon)
- Vlies /növényi rost alapú/ falburkoló anyagok
- Textil falburkoló anyagok
- Velúr falburkoló anyagok
- Fémes falburkoló anyagok
- Természetes anyagból készült falburkoló anyagok

Papír falburkoló anyagok
Ebbe a kategóriába tartozik az összes nyomott, dombornyomott és zúzott papírból készült közönséges falburkoló anyag. Ezek lehetnek színes mintázatú és sima papírból készült, illetve dombornyomott falburkoló anyagok. A duplex tapétáknak nevezett kétrétegű dombornyomott termékek különösen magas minőségűek.
A tapéta minőségét a nyers súlya alapján határozzák meg:
Könnyű tapéta < 110 g/m2
Közepes tapéta 110 – 140 g/m2
Nehéz tapéta > 140 g/m2
Szintetikus falburkoló anyagok (papír alapon)
Jellegzetes példák: rotációs szitanyomással papír alapanyagon előállított sík PVC tapéta és texturált tapéta. A műanyag granulátum és egyéb műanyag felület is ebbe a kategóriába tartozik.

Szintetikus falburkoló anyagok (papír alap nélkül)
Ebbe a csoportba tartozik minden olyan szintetikus alapú tekercses falburkoló anyag, ami nem papír alapanyagra laminált vagy egyéb alapfelületet igényel.

Gyapjúrostos falburkoló anyagok
Ez a tapétafajta viszonylag új, és egyszerűalkalmazhatóságának köszönhetően egyre inkább terjed. A vlies tapétagyártásához egy oldalon impregnált nem szövött rostszálas alapanyagot használnak.
Ez elsősorban kötőanyaggal rögzített cellulóz és textilrostokból áll, amelyek biztosítják a maximális rugalmasságot és mérettartást. Az anyagot nagyfokú levegő és vízpára átbocsátóképesség jellemzi. Amellett, hogy a nehéz vlies tapéták általában a DIN 4102 B1 szabványnak megfelelően láng biztosak, alkalmasak még a feszültség és zsugorodás okozta repedések áthidalására is.
A vlies tapéta további különleges jellemzője, hogy a ragasztó felvihető hagyományos módon a tapétára /pihentetés, áztatás nem szükséges/, de egyszerűen a falra is. Emellett a vlies tapéta nem igényel pihentetési időt, és fürdőszobában is alkalmazható.
A vlies hordozóanyagú habosított tapéták szintén az EN- 235 csoportba tartoznak. Így előfordul, hogy egy sima habosított tapéta is vlies tapétának minősül. A különbség a szakítási felület vizsgálatával válik nyilvánvalóvá: ha a szakadás felületén az anyag széle rostos, akkor ez valóban vlies tapéta; ha azonban fogazott és nem rostos, akkor az alapanyag papír. Ez fontos különbség, mert a papírtapétát “pihentetni” kell, vagyis felrakás előtt hagyni kell, hogy megduzzadjon; és a falkenéses technológiával sem rakható fel.

Textil falburkoló anyagok
A textil falburkoló anyagok a faldekoráció legrégebbi fajtái közé tartoznak. Minden korban és divatáramlatban megőrizték helyüket a lakberendezésben. Papír vagy vlies alapra felvitt rostos szálakból állnak. Sokféle változat létezik: különböző zsinórokat, filcet, háncsot, szintetikus vagy természetes szálakat, sőt még tollat is feldolgoznak a textiltapéta gyártásához. Megkülönböztetjük az alapfelülethez függőleges irányban ragasztott szálakból álló láncfonalas tapétát a szövött tapétától, amely kereszteződő vagy szövött szálak alkotnak. Emellett a textiltapétákat is elláthatják szitanyomott mintákkal.

Velúr falburkoló anyagok
Velúr falburkoló anyagokat már a XVII. Század óta gyártanak, és a technológia azóta is alig változott. A mintát ragasztóból alakítják ki, és elektrosztatikus úton viszik fel rá a természetes vagy mesterséges rost szálakat. A szálak csak a ragasztómintával fedett felületen tapadnak meg, a fennmaradó részről szívással távolítják el őket. Ez az igen nehezen felrakható tapétafajta szakértő kezet igényel. Németországban a velúrtapétát csak műemlékek restaurálásánál vagy kifejezetten speciális stílusigények kielégítésére használják.
Fémes falburkoló anyagok
A fémes tapéta majdnem mindig nehéz vagy vlies alapra laminált vékonyalumínium fóliarétegből áll. A réz, arany vagy egyéb fémes hatást áttetsző, színpompásbevonattal érik el. Az ilyen tapéta továbbdekorálható a fémes fólia gravírozásával vagy oxidálásával. Csak néhány kisebb gyártótekinthető e bonyolult szakma mesterének. Viszonylag magas ára miatt az ilyen tapéta mindig is az igényes vásárlók szűk szegmensében talált vevőre. A fémes hatás ugyanakkor interferencia színezékekkel is elérhető. Ezek alkalmazásával jelentősen kitágulnak a nyomdai eljárás lehetőségei és megfizethető alternatívát nyújtanak.

Természetes anyagú tapéták
A termesztett és feldolgozott természetes anyagokból, mint fű, levelek vagy parafa szemet gyönyörködtető tapéták állíthatók elő. Az 1980-as években ez a fajta tapéta rendkívüli népszerűségre tett szert. Mára a kelet-ázsiai fűtapéták és papír alapra kasírozott természetes parafa tapéták forgalma minimálisra csökkent.

Egész falas tapétakompozíciók
A tapéták következő fajtájára nem vonatkozik EN szabvány szerinti besorolás. Az egész falas tapéták nagyméretű fotók vagy grafikai motívumok, amelyek egy teljes falat beborítanak. A hagyományos óriás poszterekhez hasonlóan ezeket a képeket több darabból állítják össze. Korábban az ilyen kis sorozatú gyártáshoz sík szitanyomást vagy fénynyomást alkalmaztak, de újabban a digitális nyomtatás új lehetőségeket nyitott meg rugalmassága és egyedi gyártási lehetőségei miatt. A fotó- és egész falas tapéták új reneszánszukat élik. A digitális nyomdai eljárásokkal a művészek és lakberendezők egyedi alkotásokat teremthetnek, és legmerészebb elképzeléseik is testet ölthetnek.

Festhető tapéták

A DIN EN 235 szabvány egy további főcsoportjához az utólagos festést igénylő tapéták tartoznak. Ezek sokféle alapanyagból készülhetnek, úgymint papírból, üvegszálból, szintetikus vagy textilanyagokból. Ezek a félkész termékek csak a festést követően kapják meg végső formájukat. A legismertebb fűrészporos és üvegszálas termékek mellett sokféle más, rétegigényt kielégítő és különleges jellemzőkkel rendelkező tapéta kapható a piacon, mint például a szilikon bevonatú, a vlies és a színezett fényes bevonattal ellátott „CoverVlies” tapéta. De leginkább a strukturált vlies tapéta részesedése növekszik ebben a piaci szegmensben. A strukturált vlies tapéták általában vlies alapra felvitt habosított műanyag bevonatból állnak. A felületkialakítási lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen. Fa és stukkóutánzatok ugyanúgy jellemzők erre a tapétafajtára, mint a festhető mértani vagy művészi minták.

Forrás:
Tapéta 1x1 (A.S.Création Tapetenstiftung)